След 11 ноември ще има продължение на часовете в онлайн среда само за някои области, каза министърът на образованието Красимир Вълчев

МОН ще възстановява обучението в клас на локален принцип, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев и допълни, че гимназиите в “червените зони” е добре да останат да се обучават в електронна среда.

“Ситуацията е ескалираща и тя трябва да се пресече. Решението учениците да минат онлайн за 14 дни беше на Министерство на здравеопазването. Търсим формулата между правото на здраве, това да пресечем заразата и от друга страна да продължим да живеем, учим работим”, каза министър Вълчев.

Той отново сподели мнението си, че училищата трябва да затварят последни или поне да не са от първите. “Най-лесно е да затворим училищата, защото няма видими загуби днес, но социално-икономическите загуби са много по-големи.

“Проведохме разговор с министър-председателя Бойко Борисов, той самият настоява за локален подход, което е в съответствие и с нашето желание. Това означава, че след 11 ноември ще има продължение на обучението в електронна среда само в някои области, в зависимост от епидемичната ситуация. Ще се опитаме следващата седмица да решим. Ситуацията за момента в София е най-тревожна, имаме най-много карантирани. Там, където има повече заразени, се променят и настроенията. Все пак най-голям ефект може да има, ако се спазват мерките”, посочи министърът.

Той не скри факта, че учителите все по-често искат да излизат в отпуск и да преподават онлайн. “Колегите са уплашени. Не може да пренебрегнем факта, че вирусът е опасен”, коментира Красимир Вълчев.

Той все пак успокои, че годината няма да бъде обявена за нулева. За момента не се предвижда затваряне на детските градини и яслите.