Спират временно програма „Еразъм+“ заради коронавируса, обяви еврокомисарят Мария Габриел

Поради извънредните обстоятелства с развитието на заболеваемостта с коронавирус и предпазването на разпространението днес – 13.март, всички места, където няма грипна ваканция в момента, учениците са освободени да не присъстват в училище по преценка на родителите. Към момента учениците от Пловдивска област са в извънредна грипна ваканция и би трябвало да са на училище в понеделник, ако не се получат допълнителни нареждания.

Начинът за справяне с коронавируса е координирани действия, дисциплина, колективна отговорност и пълна мобилизация. Това заяви българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

“Ще покрием в максимален размер разходите по “Еразъм +” в тази ситуация, освен това ще предложим всички мобилни програми да бъдат отложени с 12 месеца, но никой няма да загуби своята възможност да натрупа опит или да сподели такъв. Важното е учителите и студентите да не се страхуват, че ще загубят възможността си да участват в програмата”, каза тя.

Според Габриел предимството в момента е в онлайн обучението.

Европейските институции също намалиха изявите си, а някои евролидери дори се поставиха под карантина.