Отпада ограничението училището да изпращат до 7% от учениците, максимално допустимият брой за всички е 165 участници

Министерството на образованието и науката вече приема заявки за втория етап на кандидатстване по Националната програма „Отново заедно“. В него отпада ограничението училищата да изпращат на почивка до 7% от своите ученици. Максимално допустимият брой за всички е 165 участници. Могат да се включат и вече възползвали се от програмата училища, ако в първия етап са получили пари за по-малко от 165 ученици и придружаващи.

За първите три дни на месец август 60 училища са подали документи.

Справката на МОН показва, че до края на юли почти 20 000 ученици и учители от 688 училища са одобрени за безплатна почивка. Тогава изтече първият етап за кандидатстване. От възможността да летуват за сметка на държавния бюджет са се възползвали 17 859 ученици и 1869 учители или други педагогически специалисти. За тях се държавата отпуска 9 508 000 лева.

Днес Министерският съвет одобри 1 205 250 лева за 3805 участници. Преди това с три постановления бяха отпуснати 5 991 100 лева. Програмата е разчетена за 30 000 ученици и придружаващи ги педагози. Общият й бюджет е 15 млн. лв.

Одобрените досега ученици и учители летуват както в планински, така и в морски курорти. Сред предпочитаните дестинации са Боровец, Банско, Чепеларе, Плиска, Балчик, Трявна, Китен. Има групи в Приморско, Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Несебър, Каварна, Черноморец и др. Учениците и педагозите отсядат предимно в хотели с три звезди.

За всеки участник е осигурен шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. Офертата включва настаняване с пет нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Националната програма „Отново заедно“ помага на децата да преодолеят изолацията по време на дистанционното обучение, като възстановява комуникацията помежду им чрез групови дейности. Тя обогатява културата на учениците и стимулира тяхната физическа активност.