DSCF6922
Увеличение на учебната година предлага проект за учебния план на просветното министерство. Той предвижда учениците от 1 до 4 клас да завършват учебната година на 15 юни, а от 5 до 11 клас – на 30 юни.  Сега първокласниците приключват с уроците на 24 май, а децата до четвърти клас учат до края на месеца. Учениците от 5 до 7 клас са в час до 15 юни, а гимназистите – до 30 юни.

За учениците от първи до четвърти клас се предлага учебните седмици да са 34, за останалите – 36. Само за зрелостниците се запазват 31 учебни седмици.  Идеята на МОН по този начин да преодолее негативния факт, че българчетата учат най-кратко. С плана се дава шанс децата да бъдат достатъчно време обгрижени в училище, защото продължителността на лятната ваканция влияе върху мотивацията и върху устойчивостта на знанията. 15 септември остава датата за начало на новата учебна година, както е фиксирано в закона.

Предприемачеството ще е един от новите предмети в училище, който ще е интегриран. Нови предмети в начален етап ще са гражданското образование и компютърното моделиране или информационните технологии, които МОН предлага да започнат от трети клас.

Целта е да  може от трети до десети клас, включително, да не се прекъсва обучението по информационни технологии, но съобразено с възрастта на учениците, обясни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Гражданското образование ще е интегриран предмет, а като отделен ще се изучава от 9 до 12 клас.

Изкуствата не се премахват от гимназиите, заяви още Кастрева и поясни, че изобразителното изкуство и музиката се запазват в гимназиалния етап – от 8 до 10 клас, включително, с 18 часа годишна натовареност.