За учениците, които по някаква причина не могат да се явят, ще има и алтернативна дата, както и досега, каза министърът на образованието Красимир Вълчев

Правителството ще поиска от Народното събрание законови промени, за да отпаднат за тази година националните външни оценявания след 4 и 10 клас. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

Той подчерта, че тези национални външни оценявания са важни и необходими “за целите на диагностиката” и за да се измерят постиженията на самите училища, но “решихме тази година да не поемаме риска и за тези ученици”, така че предлагаме да отпаднат тези изпити, разясни Вълчев.

Към момента не е ясно как ще става приемът в математическите гимназии в 5-и клас, за който се изискваше именно резултатът от НВО-то в края на 4-и клас, както и оценките от определени математически състезания. Не е ясно и как десетокласниците от обединените училища, които решат да продължат образованието си, ще кандидатстват за гимназия. Предвиждаше се това да става въз основа на оценката от НВО в края на 10-и клас.

Както вече беше обявено вчера, физически на национално външно оценяване и зрелостни изпити ще се явят само учениците от 7 и 12 клас. Идният вторник ще бъдат обявени изпитните дати, които вероятно ще са през първата седмица на юни, както и каква част от материала ще бъде включена в тестовите варианти, каза Вълчев. Материалът ще се определи на база данните от проучване сред училищата за нивото на усвоените знания и преподадените теми, което тече в момента. По думите на министъра учениците няма да бъдат изненадани с повече, а напротив – могат да бъдат “изненадани с по-малко материал”.

Той увери, че за децата, които по някаква причина не могат да се явят на матурите, ще има и алтернативна дата, както и досега.

Вълчев увери, че системата е готова за провеждане на изпити при спазване на мерки за безопасност, включително за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, както и за практическите изпити за професионална компетентност. В училищата ще бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали такива, или пък преподавателите са преценили, че са необходими.