Опити за пробив в системата имало и на втората сесия на зрелостните изпити

3754f39c4a47687a7f18ee21b9dc9495

Министерството на образованието подготвя стрес-тестове и по-сериозна защита на информационната си система срещу хакерски атаки преди матурите догодина. Това съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

“Задължитено ден преди провеждането на държавните зрелостни изпити ще има стрес тест върху самата система, за да се провери с всички съществуващи квестори съответната дата и възможности за проникване. Хакерските действия са постоянни. Само ден преди вторите държавни зрелостни изпити имаше опити за влизане на чувствителна група от хора и тук съдействието на служителите от ДАНС беше много важно“, каза Стаматов.

Той съобщи, че интернет страницата на МОН е обект на постоянни хакерски атаки, затова за сигурността й трябва да се следи постоянно. Според него системата трябва да се променя постоянно, да се надгражда и да се внедряват още по-сериозни мерки за защита.

При провеждането на тазгодишните матури през май имаше сигнали за изтичане на информация. При провеждането на един от зрелостните изпити телевизионен екип успя да се сдобие с изпитните материали минути след старта на матурата.

Задължителните държавните зрелостни изпити догодина да се проведат на 19 и 22 май. Това предвижда коригиран след обществено обсъждане нов график за учебното време. След масовото недоволство на ученици и родители, от МОН промениха първоначалното си предложение и изтеглиха матурите преди абитуриентските балове. И училищните директори се пирсъединили към възраженията на родителите, тъй като вече имало предварително запазени дати за празничните вечери, а било абсурдно първо да отидеш на бал, а след това на матура.

Едновременно с ДЗИ, както и досега, ще се проведе и националното външно оценяване по български език и математика за 7 клас.