Учителите полагат всекидневни усилия да ограничават агресията сред учениците, както и да минимизират негативните последици от агресивното поведение и недостатъчно доброто възпитание на част от тях. Нерядко самите преподаватели стават обект на вербална и дори физическа агресия от страна на ученици и родители. Това се казва в позиция на  Министерството на образованието и науката по повод атаките срещу преподавателите след последните случаи на конфликти в класната стая. МОН категорично отхвърля опитите педагозите да бъдат обвинявани в популяризиране на прояви на агресия, направени вчера пред парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Твърдението, че „учителите са най-масовите разпространители на клипове с агресия между деца“, без да бъде подкрепено от конкретни доказателства, е безотговорно и вредно. То напълно неоснователно хвърля кал върху едно цяло съсловие, от чийто професионализъм и всеотдайност в много голяма степен зависи бъдещето на нацията, се казва още в съобщението на МОН.

От ведомството заявяват, че образователната система е огледало на обществото, затова справянето с агресията между деца и ученици не е задача само на учителите. А може да бъде решено с общите усилия на педагози, психолози, родители и институции.