Националното външно оценяване за 10 клас не се отлага, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Възможно е удължаване на учебнатата година или следващата да стартира на 1 септември

Ако заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще се премине към вариант редуване на присъствено и онлайн обучение. По-големите ученици – 5-12 клас, ще останат вкъщи до 12 януари, а след анализ на данните за новия щам на коронавируса, ще се вземе решение как да се действа след тази дата. Това заяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Ще бъдат разрешени дейности при 5-12 клас, които не могат да се отложат и няма как да се провеждат в електронна среда, като някои изпити и практики.

По думите му националното външно оценяване за 10 клас е възможност да се оцени електронното обучение. „Миналата година то не отпадна заради обучението в електронна среда, а защото искахме да минимизираме необходимостта от връщането в училище. Надяваме се, че през пролетта ситуацията ще бъде по-добра заради ваксините”, каза още министърът и добави, че не се планира тази година изпитът да отпадне. Заради липса на устройства 3% или 18 000 от българските ученици не са обхванати от електронното обучение. От МОН са осигурили 32 000 устройства през настоящата учебна година и продължават да доставят техника.

Възможно е удължаване на учебнатата година или следващата да стартира на 1 септември.

Според статистиката 66 преподаватели са загубили битката с COVID-19. Всеки осемдесети жител на страната е учител, а броят на починалите преподаватели е пропорционален на общия брой жертви на заразата. Относно ваксинирането на педагозите, министърът поясни, че се правят предварителни проучвания за нагласите на учителите, но все още не е започнало изготвянето на списъци.

“Имаме 20%, които категорично са заявили, че ще се ваксинират, под 15 на сто, че няма да го направят и една голяма група казва, че ще изчака”, обясни Вълчев и добави, че ще се имунизира срещу COVID-19.

При връщането в клас, учениците от 5 до 12 клас трябва да са задължително с маски, за по-малките все още текат дебати и решението за начален етап ще се взима от директорите.