8000 деца и ученици от уязвими групи годишно се връщат обратно в училище чрез Механизма за обхват. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева при откриването на конференцията „Ромската общност и приобщаващото образование: Предизвикателства и възможности“.

По думите ѝ уязвимите групи са скритият потенциал на България, а уязвимостта има много измерения. „Уязвими могат да са деца, чиито родители са в чужбина и се отглеждат от роднини, които живеят в поколения на бедност или в среда на насилие вкъщи. Mогат да бъдат и деца, които не са защитени в дигиталното пространство и могат да станат жертва на престъпления в дигитална среда. Устойчиви резултати в образованието ще постигнем само тогава, когато работим със семейството“, подчерта Наталия Митева.

През тази учебна година са осигурени над 36 млн. лева от бюджета на МОН за работа с деца и ученици от уязвими групи. Отделно над 75 000 родители и деца от градини и яслени групи ще получат подкрепа по проект „Силен старт“, който се реализира от МОН и е финансиран по програма „Образование“. По програма „Образование“ се финансира и новият проект „Успех за теб“. Той е насочен основно към ученици от 1. до 7. клас и дава възможност на училищата чрез различни дейности да помогнат на учениците с ниски резултати да подобрят успеха си.

Важни партньори на МОН в тези дейности са УНИЦЕФ, Тръст за социална алтернатива, Амалипе, Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етнчиески малцинства и др.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.