От програмата ще се възползват 10 000 ученици. Екип на ОУ „Яне Сандански“ се класира втори в националния конкурс за най-добър урок в културен институт

Над 10 000 ученици ще имат уроци в културни институции в страната като музеи, галерии, театри и др. Министерството на образованието и науката отпуска 486 000 лв. на 238 общински училища и още 75 000 лв. на 38 държавни. Средствата са от Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” за 2021 г.  в частта й за културните институции като образователна среда.

С финансирането могат да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователни предмети и теми, свързани с изкуства в музеи и галерии. Училищата могат да организират посещения на театрални постановки или на концерти (или представянето им в училище), свързани с конкретно учебно съдържание, срещи с актьори и музикални дейци. Кандидатстването е само с един проект – за начален, за прогимназиален или за първи гимназиален етап до 10 клас. Максималният размер на средствата за един проект е до 2500 лв.

По националната програма се провежда и конкурс за най-добър урок в културните институции. На второ място в конкурса се класираха Йорданка Сиракова и Боряна Ангелова от ОУ „Яне Сандански“ и Лора Христозова от Регионалния етнографски музей. Те реализираха поредица от четири занимания във втори клас за традициите на кукерството, Баба Марта и Сирни Заговезни. Провеждането на уроците на тема „Трудът на хората в родното селище преди и сега“ ставало екипно. Учениците от класа били разделени на три групи и всяка от трите отговаряла и подпомагала работата на децата в групата, когато уроците били присъствени.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.