Касационната жалба е срещу отмяната на заповедта за дисциплинарно уволнение на Иванка Киркова

Министърът на образованието и науката оспорва решението на Административен съд – Пловдив, с което се отменя заповедта за дисциплинарно уволнение на бившия вече началник на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Касационната жалба с мотивите срещу решението е постъпила вчера, уточни за „Уча в Пловдив“ говорителят на Административния съд под тепетата Миглена Найденова.

След като се запознае с преписа на жалбата, Киркова има 14 дни за отговор. След това делото се препраща във Върховния административен съд, който трябва да потвърди решението на пловдивските магистрати или да излезе с друго становище.

С решение от 27 октомври т.г. съдът отмени дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество. Мотивът е, че жалбоподателката не е била изслушана от министъра на образованието преди издаването на оспорения акт, което е несъмнено установено и не е спорно между страните. В мотивите си съдът посочва, че е налице хипотезата на чл.93, ал.2 от Закона за държавния служител, когато дисциплинарно наказващият орган не е изслушал държавния служител или не е приел и обсъдил писмените му обяснения.

Решението за уволнението на Иванка Киркова е от 5 юли т.г. в резултат на комплексна проверка от звеното за вътрешен одит на МОН.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.