Българската платформа за дистанционно обучение на Shkolo.bg е изцяло съвместима с електронния дневник

Разработената от Shkolo.bg нова платформа – “Виртуална класна стая“, е една от трите официално одобрени от МОН за обучение в електронна среда, стана ясно днес.

„Не може да не сме горди, че сме редом до продукти на световните гиганти Microsoft и Google“, заяви един от създателите на платформата Симеон Предов. Тя е разработена в условията на обявеното извънредно положение през март тази година, когато училищата трябваше да преминат към обучение от разстояние за часове.

Първоначално „Виртуалната класна стая“ e създадена като модул към електронния дневник, а днес вече е самостоятелна усъвършенствана платформа, разработена по препоръки на директори и учители, така че да отразява в максимална степен техните нужди и да е пригодена към спецификата на българския учебен процес. Друго предимство на платформата е, че е напълно интегрирана с електронния дневник, като данните се прехвърлят директно. Тя е изцяло на български език, има лесна и бърза навигация, дава възможност за комуникацията с учениците и с техните родители, опции за провеждане на индивидуални родителски срещи, за създаване на нови и специфични виртуални стаи с покана за конкретни потребители.

„Виртуалната класна стая” е налична в пълната си функционалност и в мобилното приложение на “Школо”. За училищата, които ползват електронен дневник, стартирането може да стане буквално в рамките на един ден“, допълва Росен Николов от IT екипа на Shkolo.bg.

Към настоящия момент броят на училищата, които ползват „Виртуалната класна стая”, надхвърля 150.

Shkolo.bg е създател на най-популярния електронен дневник за българските училища, който към момента вече ползват 1600, или 70% от училищата у нас. Платформата, която притежава множество интегрирани модули, намалява значително административния процес и слага край на хартиените дневници и бележници. Заедно с „електронните бележници“, електронният дневник позволява на родителите да следят постиженията на своите деца (оценки, отсъствия, отзиви, програма, домашни работи) в реално време. Същевременно учителите се разтоварват значително от бумащината.