На 25 училища е разрешено обучение в електронна среда, каза министърът на образованието

На 25 училища съм разрешил обучение в електронна среда. Решенията ще се взимат локално, в следващите дни с министъра на здравеопазването ще дадем указания към училищата. И в момента получавам предложения за преминаване към онлайн обучение на прогимназиален етап. Това заяви пред БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. От вчера той се е самоизолирал след контакт с COVID положителен.

Като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в начален курс ще се прилага в краен случай, коментира Вълчев.

Най-късно в началото на следващата седмица ще се вземе решение за след 11 ноември. То няма да е централизирано, а съобразено със стойностите по места. Всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн – 20% от учениците с грипоподобни симптоми.

Министър Вълчев коментира, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в час.

Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем със заместването на учителите, допълни още министърът на образованието.