Обсъжда се идеята учебната година да започва от първия понеделник на месец септември. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков по БНТ.

В България учениците влизат в час най-късно – на 15 септември, докато в другите държави първият учебен ден e около 10-15 дни по-рано, отбеляза образователният министър.

Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка.

“Това ще осигури повече време за преговори и за затвърждаване на учебния материал от предходната учебна година, част от която преминава онлайн. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън”, каза министърът.

Водят се преговори със социалните партньори.

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците, заяви още Денков.

Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две – най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от просветното министерство не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици. Към момента Министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, които са достатъчни за тестването на най-малките ученици до края на следващата седмица.

Служебният министър на образованието е категоричен, че не може да става дума за дискриминация спрямо учениците от 11 до 19 години заради факта, че все още не могат да се завърнат в класните стаи. Той изтъкна, че заболеваемостта у нас е такава, че най-важно е да осигурим опазването на общественото здраве.