Министерството на образованието обмисля въвеждането на тест с въпроси по всички предмети. Той ще бъде за учениците в 10 клас.

„Не сме мислили за промяна в закона, по-скоро сме обсъждали идеята за интегриран тест, но на този етап няма взето решение. В него ще се съдържат въпроси от всички области. Меренето на умения изисква по-голяма интердисциплинарност и свързаност“, коментира просветният министър Красимир Вълчев.

Според него изпитните формати у нас трябва да се приближат до тези на PISA, чиято основна цел е да мерят умения. Представените вчера най-нови резултати от международното изследване на наредиха на опашката в Европа и показаха занижаване на успеваемостта на 15-годишните българчета.

По думите на министъра учителите преподават само това, на което щели да изпитват учениците. Децата пък рядко имали мотивация да четат по теми, върху които нямало да проверяват знанията им.

Тазгодишните 10-класници са първите, които ще положат задължителна матура по български език и литература и математика, за да завършат първи гимназиален етап.

За въвеждането на тест на принципа на SAT, който да проверява дали учениците са усвоили уменията и компетентностите, заложени в новите учебни програми, се заговори още в началото на годината. Това ще им даде възможност за по-успешна реализация на пазара на труда.

18 КОМЕНТАРА

 1. Ай да не, щото хич ми не е кво мисли някъв дърт педерунгел проклет дет си няма грам идея кво се случва в училищата. Кат много знае да дойде той да завърши с пълно 6,00 от 8 до 12 клас да го видим. Писна ми От отволковци като този министър, само тест по всички предмети ни трябва. Децата се вкарват в страшни психически състояния заради тези глупости, а те ми обмисляли да слагат още тестове. Пу да им се изплюя на мизерните дипломи. Всичко на този свят се връща ей, и на господин Красимир ще му се върне и хич няма да му е хубаво, глупака с глупаците.

 2. ауе ей недоклани децата са натоварени спрете се с тия тъпотии

 3. ауе ей недоклани децата са натоварени спрете се с тия тъпотии 🤯

 4. Това е неприемливо! Пълен провал ОТНОВО!!

 5. Благодаря Ви, мило министерство, че пробудихте депресията в мен и отново доказахте, че България е провалена държава! Адмирации! Ако продължаваме в същия дух до никъде няма да стигнем. Поколението затъпява точно заради такива ненужни изпити и ненужен материал в училище. Съвземете се!

 6. Съсипахте я тази държава! Затова хората бягат от нея и после им давате пари, за да се върнат. Безсрамници!🖕🏼

 7. Децата много се натоварват. Нямат време за нищо! Сега и остава да направят тест по всички предмети и изобщо нямат да имат време за себе си! Нямам думи за днешното образование!

 8. Извинето, но не е нормално такива промени в образователната програма. Сменихте програмата като се въведоха задължителни изпити по математика и български в 10 клас. Наблъскахте материал по история и природните науки за четири години в две. Слабите резултати са показателни за това как учениците първото, което е не могат да смогнат с материала, който им е предоставен. Вместо да се направи някоя система, смислена, с избирателни предмети се наблъсква материал за четири години в две! Произведенията по литература се снети от 12 и пуснати в 10 клас като наличието на часове е крайно недостатъчно за полагането на изпит върху този материал. Има четири часа история и само два по математика седмично, а се очаква да полагаме изпит на базата на тези само два часа. Неприемливо!

 9. соприте са с тия простотии бахти хората

 10. Аз съм твърдо за!!!! Тези деца в днешно време са толкова мързеливи и не учат!!

 11. SAT? Айде бе. Това няма нищо общо със SAT!

Коментарите са затворени.