Да няма учебни часове след 18.30 часа в името на безопасността на децата. Възможността се обсъжда в Министерството на образованието и науката.

“Идеята е втора смяна да приключва в 18.30 часа. Много е изморително учениците да са на училище до 19.15. Предпочитам нулеви часове, но да тръгнат по-рано, защото все още и децата не са толкова изморени, и шофьорите са по-концентрирани”, коментира зам.министърът на образованието Таня Михайлова. Идеята се обмисля и заради последните инциденти с блъснати от автомобили осмокласници по улиците на столицата вечер, по тъмно. Другата причина са пътуващите до съседни селища деца.

В училищата, които вече го правят, започват учебни занятия с един час по-рано. Така, ако се налага да имат седми час, също ще приключат в 18.30 .

Според Михайлова така децата ще си тръгват от училище поне с час по-рано, когато все още не са толкова изморени, за да внимават при пресичане, а и шофьорите ще са по-малко изнервени от трафика.

По думите й едносменният режим, който изцяло ще сложи край на ученето до късно вечер, няма как да бъде въведен скоро в големите градове. Припомняме, че през лятото на 2018 г. МОН отмени  фиксирания срок до 2020-2021 г. за премахване на двусменния режим във всички училища.

За Пловдив крайният срок за преминаване към една смяна е 2029 г.