303 училища, избрали през декември да правят проекти, ще учат през юни. Останалите ще имат занимания по интереси

Националните външни оценявания за 4, 7 и 10 клас и матурите за 12-класниците ще се проведат присъствено в училищата, като от изпитните конспекти няма да отпада учебен материал. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев.

Подобно решение се очакваше, тъй като още през април министърът изрази мнение, че няма предпоставки за отпадане на част от учебния материал, тъй като няма забавяне в темпа на учене, дори по време на онлайн обучението. Освен това, според него редуцирането на материала няма да е честно спрямо учителите, които са преподали всички теми, а към учениците сигналът би бил: “Не учете”.

Министър Вълчев заяви, че учебната година ще приключи присъствено, като тя ще се удължи за част от децата от 1 до 6 клас.

“Тези 303 училища, които избраха през декември месец да не учат, а да провеждат проектни дейности, сега ще наваксват през юни месец, а останалите ще предложат занимания по интереси. Вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение – това е допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности”, посочи той.

Присъствено ще се проведе външното оценяване и матурите за учениците от 4, 7, 10 и 12 клас. “Няма тематично изоставане от предходни години”, категоричен бе министър Вълчев. По думите му има предпоставки изпитите да бъдат проведени при спазването на всички противоепидемични изисквания. Учениците ще бъдат между 8 и 13 в зала в зависимост от големината на класните стаи, така че да има отстояние между тях на метър и половина, ще влизат от колкото се може повече входове.

“Има основание до края на учебната година всички ученици да се завърнат присъствено в класните стаи, ако ситуацията с COVID-19 продължи да се подобрява”, заяви още министърът. По думите му обаче това решение ще трябва да бъде взето по преценка на бъдещия служебен кабинет.