Проблемът не е създаден от нас и тези, които го създадоха, трябва да дадат своите отговори, се казва в позиция на Съюза на работодателите в средното образование

От СБУ обявиха, че защитават интереса на учителите

Министерството на образованието и науката не одобрява и не счита за правилен подходът, при който учителите са насочвани към избора на конкретни учебници. Това се казва в отговор на МОН по повод информацията, че лидерът на най-големия учителски синдикат Янка Такева е изпратила писмо, в което се препоръчва на преподавателите да изберат учебници и помагала на издателство „Клет България”, пише Медиапул.

В писмото се казва, че издателството, което е наследник на „Анубис” и „Булвест 2000”, в продължение на 10 години подпомага издаването на профсъюзния вестник „Учителско дело” и се отправя молба към преподавателите да го подкрепят при избора на учебници „в духа на доброто социално партньорство”. Конкретно Такева препоръчва учебниците за първи, втори, пети и шести клас, както и учебните помагала за трета и четвърта група на детските градини

От образователното министерство заявяват, че ще бъде проведен разговор в рамките на Отрасловия съвет и на среща със собствениците на издателства. От ведомството припомнят, че изборът на учебници и помагала се прави от учителите, които преподават по съответния предмет, без да им се оказва натиск.

Отношение по казуса взе и Съюзът на работодателите в системата на народната просвета.

„В момента има сериозен казус, има проблем, свързан с опит за намеса в избора на учебници. Проблемът не е създаден от нас и тези, които го създадоха, трябва да дадат своите отговори. Но той е свързан с доверието към нас и нашата работа, към учителите и избора на учебници, който те предстои да направят. Затова нека отговорим по най-правилния начин. За нас, директорите, остава нелеката задача за правилно провеждане на всички процедури и за недопускане на каквото и да е вмешателство в избора на учителите – от страна на издатели, синдикални лидери или които и да било трети лица”, се казва в позицията на Съюза, публикувана на страницата във Фейсбук. Призивът към директорите е да бъдат още по-бдителни и да не допускат натиск или опит за неправомерно влияние.

От Синдиката на българските учители отхвърлят обвиненията в лобизъм. Не можело да става дума за конфликт на интереси, защото организацията не била под юрисдикцията на Закона за предотвратяване на конфликт на интереси. Синдикатът не само не нарушавал правото на членовете си да преподават по учебници и помагала, които самите те изберат, но защитавал това им право.