Чака се заповед на здравното министерство за възстановяване на лекциите в университетите, стана ясно на брифинга на министър Николай Денков

Министерството на образованието и социалните партньори ще решават дали е възможно всички ученици да се върнат в клас. Предстои провеждането на Отраслов съвет, на който да се обсъдят предложенията, които ще се съгласуват със здравните власти. Това каза на брифинг днес министърът на образованието Николай Денков.

Учениците от 7, 8 и 10 клас преминават от дистанционно към присъствено обучение от днес. Те ще учат присъствено поне до края на месеца заедно с 6 и 11-и клас. От присъствено към обучение от разстояние преминават учениците от 5 и 9 клас, които се върнаха в учебните заведения на 26 април. За дванадесетокласните учебната година приключи в петък. Децата от началния етап учат присъствено без прекъсване от 12 април. И занапред остава възможността за провеждане на присъствени учебни занятия за всички ученици от 5-и до 11-и клас в паралелки, които са единствени в съответния випуск на училището.

Припомняме, че от Съюза на работодателите в системата на народната просвета излязоха с предложение от началото на юни всички ученици да се обучават присъствено.

Министърът още веднъж заяви, че съществени промени в системата няма да има, за да не се стресират ученици и родители. Що се отнася до ДЗИ, той заяви, че механизмът на провеждането им е отработен в годините и се надява те да се проведат без проблеми, да няма изтичане на информация и усложнения при работата на оценителите.

Провеждането на матурите бе посочен като първи приоритет на служебния екип, а вторият – подготовката за следващата учебна година. Завършване картата за висше образование и преглед на дейностите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост са останалите два приоритета.

Очаква се заповед на министъра на здравеопазването за възстановяване на присъствените лекции в университетите. Дава се възможност на ректорите сами да преценяват и организират по какъв начин да продължи обучението до края на академичната година.