dian_stamatov1

Четири дни преди старта на зрелостните изпити Министерството на образованието призова прокуратурата да разследва всеки опит за измама.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов прати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с молба за съдействие при установяване на злоупотреби. В писмото си той подчертава необходимостта прокуратурата да предприема необходимите действия при евентуални нарушения.

През март вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева заяви, че “мерките за сигурност в училищата са приоритет на Министерството на образованието и науката”. Тя обясни, че е разпоредила на директорите на държавни училища и на началниците на регионалните инспекторати по образованието да вземат мерки за повишаване на сигурността на учениците и учителите.

МОН разпореди да бъдат ангажирани над 2700 родители в наблюдението на държавните зрелостни изпити на 18 май. Проблемът е, че кандидати няма, затова директорите са принудени да увещават родители, чиито деца не са зрелостници, да са гаранти за честността при провеждането на матурите. Изискването е да има по трима доброволци във всяко училище, които ще наблюдават разпечатването и размножаването на изпитните варианти, видеокамерите в коридорите и ще придружават 12-класниците до тоалетната.