По заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев издателствата ще трябва да нанесат поправки

Просветното министерство замрази временно процедурата по одобряването на новите учебници по история за 10 клас, заради разразилия се дебат през миналата седмица. Според историци и учители темите за тоталитарния режим са представени некоректно и са пропуснати важни моменти от този период от историята ни.

По заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев издателствата ще трябва да нанесат поправки в учебниците си преди отпечатването им. Той заяви, че в съдържанието на някои от помагалата има откровено провокативни текстове и липсват важни характеристики на комунистическия режим.

„Има минимизиране на някои факти, недостатъчен акцент върху базови характеристики на периода и на режима. Има също така опит да се даде положителен акцент върху други не толкова съществени елементи”, коментира министърът.

Проектите на нови учебници са минали и двата етапа на оценка – за съответствие с учебната програма, направена от комисия в МОН, и за пригодност за прилагане в клас, изготвена от учители по предмета. Издателствата, участвали в конкурса, са „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”, „Просвета” и „Рива”.

По мнението на журналиста Христо Христов – собственик на сайта desebg.com и автор на редица изследвания и исторически монографии за управлението на БКП, последните две са се справили доста по-добре от останалите, но и при тях има важни пропуски. Той е на мнение, че младите хора няма за научат истината за комунистическия режим, тъй като липсва подробно описание за ролята на ДС като репресивен апарат в тоталитарната държава, няма дума за зависимостта от КГБ, липсват описания за трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков, както и информация за 11 млрд. външен дълг и 26 млрд. вътрешен.

За съжаление периоди, толкова близки до съвременния ден, са много трудни за “обективни” оценки – авторите по необходимост са субективни винаги, а, когато са били лично субекти на дадена реалност, субективността е неизбежна.

„Лично според мен фалитите, корупцията, насилието, цензурата и т.н., крепящи всеки тоталитарен режим, би следвало да се извеждат като типови характеристики и на комунизма. Периодът 1944-1989 обхваща живота на цяло поколение, който не може да се счита за пропилян, а и не е такъв“, коментира за „Уча в Пловдив“ доц. Веселина Вачкова – историк, културолог, директор на музея в Перущица.

Гражданската организация на българските граждани от турското малцинство, въдворени без съд и присъда през концлагера „Белене” в периода 1985-1987 г. заради противопоставянето им на „възродителния процес”, излeзe със специална декларация срещу опитите в някои от учебниците комунистическият режим да бъде представен манипулативно или без отбелязването на важни факти и събития. В декларацията те споделят своето разочарование от факта, че не е показана цялата асимилационна политиката на тоталитарната комунистическа партия срещу мюсюлманите в България след 9 септември 1944 г., а само нейния пик – насилствената смяната на имената на турците след 1984 г. С изключение само на един от учебниците, в който са цитирани погрешни данни, никъде другаде не е отбелязано, че след началото на „възродителния процес” в концлагера „Белене” са изолирани 517 турци за съпротива срещу асимилационната политика на БКП.