Спекулациите са вредни и опасни, се казва в позиция на ведомството по повод появилите се коментари на лидера на БСП

Под никаква форма и в никакъв момент не е обсъждано преподаването на български език като чужд или чрез друг език. Спекулациите с това са вредни и опасни, се казва в позиция на Министерството на образованието и науката по повод коментара на лидера на БСП Корнелия Нинова, че се обсъжда българският език да се изучава като чужд, когато не ти е майчин. От ведомството подчертават, че има действащ стандарт за обучението на българския книжовен език, който се спазва стриктно и последователно.

От МОН уточняват още, че са сформирани пет работни групи по приоритетни области за развитие и промени в образованието. В тях е включено широко представителство – синдикални и работодателски организации, университетски преподаватели, външни експерти, служители на институцията и др. Общият брой на участниците в групите е над 200. Основната цел е да се коментират всички предложения и да се обсъдят най-добрите решения преди да се предлагат за обществено обсъждане.

Едната от групите, в която участват 40 експерти, има за задача да предложи мерки за по-добра езикова интеграция, подкрепа на обучението и проверка на нивото на подготовка на учениците по български език. Единствената цел на тази работна група е да се набележат мерки за подобряване на езиковата подкрепа – чрез повече часове, допълнителна квалификация на учителите, иновативни методи на преподаване. Под никаква форма и никъде в поставените задачи не се предвижда промяна на разбирането за българския език или преподаването на българския книжовен език като чужд език в учебния план, уточняват от МОН. Никой от участниците в работните групи не бил упълномощаван да изразява позиция от името на институцията, а да се обсъдят предложения и само при консенсус да бъдат изведени с доклад.

От МОН призовават политиците, предвид приближаващата кампания за местния вот, да не спекулират с подобни теми и да не заблуждават обществото, насаждайки страх и омраза.

В действащия стандарт за обучението на българския книжовен език от близо десетилетие е дефиниран редът само “за обучение на български език като чужд за децата и учениците мигранти и на децата и учениците, търсещи или получили международна закрила”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.