Още пет общини от Пловдивска област от днес учат присъствено, но без тестване за Ковид

От 24 януари 2022 г. във всички сгради на Министерството на образованието и науката ще се влиза само със зелен сертификат – валиден документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Бързият антигенен тест ще е валиден до 48 часа, а PCR тестът – до 72 часа. МОН няма да организира лаборатория на своя територия, става ясно от заповедта на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков.

Няма да се изисква зелен сертификат от деца и от граждани, които идват само до приемната на МОН, за да подават документи.

Хората, които не могат да се имунизират по здравословни причини, представят медицински документ, който удостоверява това. Служителите на МОН, които нямат зелен сертификат, ще работят дистанционно, ако задачите им позволяват това, или ще трябва да излязат в отпуск.

От днес учениците от Лъки, Съединение, Перущица, Стамболийски и община „Марица“, ще учат присъствено, без тестване за Ковид. Нормалните учебни занятия се възстановяват, след като петте общини влязоха в зоната на заболеваемост под 250 на 100 000. Там са и други четири, в които децата вече са в клас без да бъдат изследвани за коронавириус – Асеновград, Първомай, Кричим и Калояново.

Единствено Брезово остава в зоната, в която се учи изцяло онлайн. Заболеваемостта върви бавно надолу, но все още остава твърде висока – 775 на 100 000.

Всички останали общини в Пловдивска област провеждат присъствени учебни занятия за паралелките, в които 30% от родителите са дали съгласие децата им да бъдат тествани  веднъж в седмицата с антигенни щадящи тестове.