Пред колеги от Пловдив и страната преподавателят по български език Милена Симеонова показа как технологиите помагат на една от най-старите педагогики

Четвъртокласници се разходиха из кралството Части на речта, имаха честта да се запознаят с негово величество крал Съществително име и цялата му свита. Освен това научиха как да ги подреждат правилно в изречение според титлата им с помощта на материалите, които използва Монтесори педагогиката и с приложенията в хромбука.

Как технологиите помагат на една от най-старите педагогики в света демонстрира пред колеги от Пловдив и страната преподавателят по български език и литература в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ Милена Симеонова. Откритият урок обедини класическите методи за работа при Монтесори обучението в начален етап с технологиите, които са вече са неизменна част от образователния процес.

През февруари, в партньорство с Центъра за творческо обучение, педагогически екип от училището гостувал в Испания заедно с колеги от ОУ „Иван Вазов“ във Вършец. Нашите педагози се запознали с проекта „MonTech“ по програма „Еразъм+“, който обединява 7 държави: Румъния, Турция, Испания, Италия, Гърция, Кипър, Албания. Идеята е обучени по Монтесори педагози да пробват разработени от испанските си колеги уроци, които съчетават класическите за метода материали и информационните технологии. Задачата на пловдивския екип е да ги апробира и да даде обратна връзка доколко са приложими за нашата образователна система. След това ще създаде свои уроци и ще обуча колеги, а на финала по проекта предстои да бъде създадено университетско помагало.

Разказвайки приказката за кралството на частите на речта, преподавателите Милена Симеонова и Албена Фиданска въведоха децата в тайните на граматиката. Когато бил в добро настроение Кралят Съществително канел на разходка със себе си своя доверен рицар сър Определителен член, на когото можел да има пълно доверие. Сред приближените му бил и сър Прилагателно име, винаги облечен в тъмносиньо. Отговорник за броя на богатствата в кралството имал сър Числително име. Сър Местоимение пък заменял краля във всичките му дела, докато чете или си почива в покоите, научиха четъртокласниците.

Докато разхождат децата из кралството, Фиданска и Симеонова извадиха от кутията с класическите Монтесори материали на килима в кръга дървените триъгълничета със съответните цветове и големина за частите на речта. Оказа се, че кралят не може да управлява сам, а действията му определя Червеното слънце на глагола, който свети и грее над кралството. А красивата Луна – наречието, решава как, кога и къде всички поданици да се представят през деня.

И понеже всяко кралство има нужда от транспорт, за да се придвижи до съседното, на помощ дойдоха съюзите. А това пък е толкова емоционално, че съвсем не може без „Ой“, „Хей“, „Олеле!“ и „Уау!“ – придворните Междуметия.

На финала децата съставяха изречения с класическите Монтесори материали и на хробмука с приложенията Flippity и Jamboard.