Онлайн изложба за Деня на Земята събра рисунки, апликации и модели на обемни тела на децата от ДГ „Мирослава”

Родители от Монтесори групите в ДГ „Мирослава” стриктно изпълняват поръченията на педагозите и се опитват да спазват правилата за практическо обучение по метода и у дома. Вместо да сервират закуската сутрин, майките оставяли децата сами да подредят масата, да приготвят фреша, а след това дори  да измият чиниите. Учителите получили снимки как малмуганите сами приготвят принцеси и точат великденски курабии, с какво старание се грижат за цветята и овощните дръвчета в двора на къщата си и дори как гладят.

Педагогическият екип на детската градина, независимо от извънредното положение, продължава ежедневно да общува с деца и родители във фейсбук и вайбър групите и чрез въведената облачна платформа. В помощ на родителите учителите предлагат различни идеи за прилагане на системата  на Монтесори в семейна среда – четат приказки; изпращат презентации, видеа, аудио файлове; забавни дидактични игри и други образователни материали.

Посъветвахме родителите да гласуват доверие на децата и да ги оставят сами да вършат дейности от ежедневието. Защо да не им гласуват доверие да си почистят детската стая, да изперат някоя дрешка и дори да си изгладят блузата. Те могат да го направят, затова не бива да изземват функциите им. Да, доста търпение се изисква от майката на едно 3-годишно дете да го гледа как половин час се опитва да си обуе чорапа, но накрая то ще се справи и ще добие самочувствие и увереност, че може да се справи само, коментират преподавателите, които са в непрекъснат контакт с родителите.

Амбицирана от техния ентусиазъм да работят у дома, те инициирали онлайн изложба за Деня на Земята – 22 април. Проектът „Земята – нашият общ дом” е планиран във връзка с космическото възпитание на децата, важен акцент в Монтесори педагогиката. Изложбата включва не само рисунки и апликации, но и мини проекти и модули, изработени съвместно с родителите. Децата дават съвети как да пестим водата, като например да не я оставяме да тече, докато си мием зъбите. Дори правят онлайн опити, които са изпратили като видеа.

Впечатляващи са не само творбите, които се открояват с креативност и въображение, но и посланията в тях, които показват желанието на децата да опазят планетата Земя чиста, да се грижат за нея всички заедно, за да е „усмихната” и да живеят в хармония с природата, споделят педагозите от различните групи.

Идеята на проекта е да формира екологично отношение към природата, приобщаване на децата към социално значими дейности и възпитаване в ценности и отговорности към опазване на планетата Земя.