Третокласници от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ правиха лица от спагети, тенис топки, капачки, кестени и прежда, които заснеха и качиха в своя Гугъл диск. С интерактивни игри упражниха думите по английски

Как системата на Монтесори може да се съчетае с технологиите, без да се нарушават принципите на обучение на метода и без да се манипулира поведението на децата. Своя поглед относно актуализиране на Монтесори педагогиката чрез цифрови инструменти, насърчаващи ученето чрез игра, творческо мислене и дейности, свързани с практическия живот, демонстрира днес педагогическият екип на СУ „Св.св. Кирил и Методий“. Вече пет години училището, което стана и Гугъл референтно, развива Монтесори класна стая – помогни ми да се справя сам.

Учениците от 3 а клас представиха комбиниран урок, в който демонстрираха познанията си по програмиране, съчетавайки ги с английски език. Децата предварително бяха изготвили с подръчни материали лица, изразяващи различни емоции, използвайки спагети, тенис топки, капачки, кестени и прежда, даже кори от банан и портокал. Получили като задание да ги заснемат и качат в своя Гугъл диск. Третокласниците следваха указанията на преподавателя по информационни технологии Иван Петков и кодираха в Scratch така, че лицата, публикувани в споделената папка в облака, да сменят своите физиономии.

Всички се справиха отлично с кодирането, но и със следващите задачи – различни по вид интерактивни игри, с които представиха знанията си за частите на лицето на английски език, водени от класната си Радосвета Николова.

Гости на интерактивния урок бяха експерти от РУО и Община Пловдив, директори и учители от училища с Монтесори обучение, които се запознаха с пътя от внедряването на облачните технологии в училищната администрация и в учебния процес, до получаване на статута за признаване от световния гигант. Интердисциплинарното занятие наблюдаваха онлайн и педагози от СУ „Иван Вазов“ във Вършец, които са партньори на СУ “Св.св. Кирил и Методий” по проект “Монтесори креативни технологии за приобщаващо образование в мултикултурни училища (МОНТЕХ)“. Той се реализира по програма „Еразъм+“.