Проектът бе иницииран от ДГ „Мирослава“, където малчуганите от групите празнуваха заедно днес чрез видео връзка, вместо карнавал

 

Пътуваща книга на приятелството обедини общинските детски градини, които работят по системата на Монтесори. Децата и учителите имаха възможност да претворят своето виждане за приятелството чрез рисунки  и послания по предложение на инициаторите на проекта от ДГ „Мирослава“. „Приятелството е прегръдка на сърцата”, „Приятелството е любов и доброта”, „Истински приятел е този, който ти подава ръка и докосва сърцето ти” – това са част от посланията, изпъстрили страниците на книгата, която официално бе представена днес. Мотото, което обединява всички, е „Приятелство за всички деца по земята!”

Проектът успешно се реализира с активното участие на Монтесори детски градини ”Марица”, „Майчина грижа”, „Мир”, „Малина”, „Велимира”, „Буратино” и „Малкият принц”.

Страниците изминаха вълнуващия път между осемте детски градини и се събраха в голямата Книга на приятелството, изпълнена с креативните послания на децата, щастливи са от екипа на „Мирослава“. Според педагозите обединяването на Монтесори детските градини в обща кауза е потвърждение, че макар и различни, заедно децата могат да обичат и да творят добро.

По традиция в навечерието на 14 февруари в „Мирослава“ се провежда празник на приятелството, на който децата дефилират с костюми на любими приказни герои и подкрепят благородна кауза. Заради пандемията обаче днес групите нямаше как да се съберат в красиво украсения салон за карнавално шествие, но отново празнуваха заедно чрез видео връзка. В продължение на седмица децата творили за своите приятели и така реализирали редица проекти в групите, съвместно с родителите.

Децата и екипът зададоха риторичния въпрос дали ние сме такива приятели, каквито бихме искали да имаме.

„Въпреки създадените обстоятелства и невъзможността децата да празнуват заедно, с помощта на технологиите осъществихме връзка между групите, която позволи те да общуват в реално време, да се забавляват, да отправят послания за приятелство, обич и подкрепа един към друг и да съпреживеят заедно радостта от празника“, доволна е директорката Радка Гъркова.