Малчуганите от втора група на ДГ “Майчина грижа” помагат в сервирането на закуската и обяда, слушат Бетовен и разказват за уикенда у дома

DSCF0346

Сгънах си дрехите, сам прибрах играчките, мама ми даде да сипвам вода, вече мога да разбивам яйца за филийки. С това се похвалиха рано тази сутрин малчуганите от втора група на ДГ „Майчина грижа“, която е сред петте детски градини в Пловдив, където се въвежда пилотно методът на Мария Монтесори.

В първия ден от новата седмица учителят Дочка Попова е любопитна да узнае как е преминал уикендът на децата. Всички са подредени в кръг и седят върху възглавничките си на пода. Хлапeтата бързат да се похвалят, че сами са подреждали стаята си и са помагали на мама и татко да сервират обяда. Все неща, които са учили предходната седмица в детската градина. Госпожата не пропуска да припомня правилата на групата –  да се говори тихо, да довършваме работата докрай, да помогнем на приятел, ако желае, и да не стъпваме върху килимчето на другия. А ако някой иска да помоли нея за нещо – става, докосва я по рамото и иска разрешение.

DSCF0342

По инструкция на учителката децата затварят очи, а стаята се оглася от популярната композиция „На Елиза“ на Бетовен. Попова извежда тихо Мия от групата. „Кого го няма?“, пита тя децата, когато им дава знак да отворят очи. Малчуганите тутакси забелязват липсата на другарчето си. Така бе припомнено още едно от правилата на групата – да се движим спокойно и бавно, без да тичаме.

При Монтесори обучението класическата педагогическа ситуация, в която децата сядат на столчетата, а учителката води урок, липсва. Вместо този фронтален метод, малките учат чрез личния си опит. Всяко от тях си взима по едно килимче и го разпъва на пода. Това е неговата лична територия, в която никой няма право да навлиза. После могат да си изберат играчка и да се заемат с работа, както самите те определят заниманията си. А учителят само помага и напътства как чрез игра да учат цифри и букви, да усещат обеми и форми. Само месец от реалния старт на обучението по новия метод, децата са толкова спокойни, че не не се налага учителят изобщо да повишава тон, камо ли да прилага санкции, които са изключени в Монтесори педагогиката, оказала се успешно приложима повече от 100 години.

Нина и Марая изявяват желание да помагат на леля Роси за сервирането на закуската. Госпожата пита останалите какво трябва да направят преди да седнат на масата и всички, без бутане и крясъци, се отправят към умивалнята.

За да е възможно прилагането на методиката, 30 педагози от пилотните градини са минали 400- часово обучение в рамките на 10 месеца.  28 вече са дипломирани, на останалите предстои да покрият изпитите преди да започнат да преподават.

DSCF0360

Специално за заниманията на Монтесори групите са поръчани оригинални мебели от Холандия, обясни главният експерт от Община Пловдив Симеон Чуканов, който подпомага учителите в групите. Преди 17 години той завършва Монесори педагогика в Интернационалната академия в Мюнхен. Материалите са изработени от естествено дърво и са сертифицирани по стандартите, поставени от Мария Монтесори при разработка на дидактичните материали. И са абсолютно същите, като всяка детска градина по света, която работи по метода. Стелажите и масичките са дело на учениците от Професионалната гимназия по дървообработване.

Материалите за деца от 3 до 6 години са разпределени в  5 области – упражнения от практическия живот, упражнения за развитие на сетивата, за работа в областта на математиката, за развитие на речта и за космическо възпитание.

Децата подреждат кубчета, за да развият усещане за височина, а с помощта на разноцветни летвички осъзнават различните дължини. Под формата на игра малчуганите се научават да обследват основните фигури – триъгълник, кръг, квадрат. Самата математика се разкрива не чрез писане на числа и знаци, а чрез вълшебния свят на  играчките. Кутия с клечки помага да се направят първи стъпки в броене и събиране. Чрез прокарване на пръст по пясъчни цифри се усеща как да бъдат изписвани 1 или 2. Златисти перли,  подредени в нанизи по 10, въвеждат в десетичната система, когато децата стигнат подготвителна група.

DSCF0356

„На тази възраст децата искат да пипнат всичко. Затова девизът е: От хващане към схващане. Работейки с материалите, придобиват знания и умения  за следващ етап.  Те изследват и учат с тези материали от първа до подготвителна група, многократно се връщат към едни и същи предмети, но с друго усещане и разбиране. Децата, обучавани по този метод, започват от много ранна възраст да четат и пишат“, обяснява Чуканов.  С материали под формата на пъзели научават за живите и неживите организми, обследват континентите, дефинират понятието земя.

Ролята на педагога е да наблюдава и насърчава, спазвайки изискванията на учебната програма за съответната възраст. Многообразието на материалите спомага всяко дете да развие индивидиуалните си заложби.

Въпреки че са само 3-годишни, мъниците от първа група на „Майчина грижа“ работят сами или в група. Искат разрешение от госпожа Люба да преливат вода с фуния.

За разлика от имитиращите детски играчки в масовите забавачки, тук всичко е истинско – каните са стъклени, чашите – от порцелан. Поднос с купичка със семена, две чашки и лъжичка помага да се развие фината моторика. Целта е детето да се научи да пресипва от по-голям съд в два по-малки. Защото както държим лъжицата, така хващаме молива или химикалката. Стимулира се и координацията.

„Пътят е дълъг. Смисълът на Монтесори методът е детето да опита само и да стигне до извода как се случват нещата, без дидактика, докато усвои, казват специалистите. Не по-малко важен е мирът във взаимоотношенията между децата“, обяснява Симеон Чуканов.

Родителите също преминават обучения, за да подкрепят у дома децата си. Първото вече е завършило, предстои следващо. През „Уча в Пловдив“ те споделиха, че са изключително доволни само месец след старта на програмата и вече виждат хлапетата си променени.

Интересът на родителите, чиито деца предстои да бъдат първа група, също е голям. Красимира Вичева е майка на тригодишно момиченце. От семейни приятели, чиито деца вече се олучават по Монтесори, научила за възможността, която дават пилотните градини и решила да се увери на място как се работи. „Впечатлена съм, още повече че прочетох книгата на Мария Монтесори „Моят метод“. Нямам търпение да запиша детето си“, каза Вичева.

DSCF0352