Побой между девойки, кражба на козметика от мол и скандално поведение на ученици в клас отчете Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

ddbf84bd00f1bb8e487834c71013222b_xl

15-годишен ученик е изпаднал в депресия след гавра във Фейсбук, причинена от негов връстник. Това стана ясно днес на пресконференция на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Пловдив. Извършителят прикачил в социалната мрежа автентични снимки на въпросното момче, но с цинични и обидни текстове. В добавка с пояснението, че търси запознанства с мъже за извършване на сексуални действия. Потърпевшото момче било разтърсено от случилото се, а извършителят е изпратен за консултации по програми за обучение и възпитание в Центъра за превенция и социална адаптация.

“Прокурорът е решил, че тези мерки за борба с противообществените прояви са достатъчни, за да го отклонят от по-нататъшно извършване на подобни действия”, уточни зам.-шефът на общинската комисия Петко Василев.

Общо 54 непълнолетни са били обект на престъпно посегателство от страна на свои връстници или по-възрастни за първото полугодие. Сред престъпленията има малтретиране, блудства, телесни повреди, едно изнасилване. Осъдените непълнолетни са 19, 11 от тях с порицание, 2 са ефективните присъди, 3 са условните и още толкова – пробациите. 90 % от лицата, които се водят на отчет при комисията, са ученици.

Една от мерките, които комисията взима за предотвратяване на подобни престъпления, са открити уроци и разговори с ученици от училищата в града на теми, свързани с тормоза, насилието, половите престъпления, кражбите, вандализма.  47 са престъпленията до момента, с 5 по-малко за същия период на 2016 г.Водещи са кражбите, телефонните повреди, хулиганствата, посегателствата в моторни превозни средства.

Един от най-фрапантните случаи е на побой между две девойки, както и кражба на скъпоструваща козметика в Мол, която охранителните на магазина са успели да предотвратят. Непълнолетните все повече използват и Фейсбук. Примерите, които Петко Василев посочи, бяха свързани с отправяне на заплахи, с които цял клас ученици се опитва да компрометира часовете по един от предметите в училище.