Образователната система се нуждае от незабавна промяна, в момента обучаваме бъдещи безработни, заяви бизнесменът Йозеф Шети на форум „Индустрия 4.0” за новите технологии

22051024_1461963717232395_7208934090412034238_o

„Моля, научете учениците да учат. И ги подгответе, че ще трябва да учат до края на живота си. Образователната система се нуждае от незабавна промяна, защото в момента ние обучаваме бъдещи безработни”. Това заяви днес бизнесменът Йозеф Шети на годишния бизнес форум „Индустрия 4.0”, посветен на модерните технологии, който се проведе в Международния панаир в Пловдив.

Шети е собственик на няколко бизнеса в България, след като преди 12 години започва с производство на метални и свързващи елементи, а с времето се разраства и като официален представител на няколко големи компании. Шети казва, че мисли в режим “Индустрия 4.0” – бъдещето с роботизацията при него вече е настояще. В компанията му са внедрени машини, които работят почти автономно, а с помощта на специален софтуер създава виртуални близнаци на машините, през които настройката на оборудването става много по-бързо и евтино.

Едва 11% от българските малки и средни предприятия обаче въвеждат иновации в производствата си. За сравнение 40% от бизнеса в държави, като Германия, Швейцария или Холандия, инвестира в новости, съобщи директорът отдел „Иновативни политики за растеж” в Европейската комисия Марк Никлас по време на бизнес форума. По думите му иновациите и цифровизациите вървят ръка за ръка и бизнесът не може да избяга от тях.

„Какво се случва в образованието днес – ученик, който успее да повтори дадено съдържание, е насърчаван. Това е абсурдно, при положение, че 70% от населението работи в услугите. Трябва да научим децата да работят в екип, да имат критично мислене и творчески подход, да им помогнем да изградят умения за решаване на сложни въпроси”, каза още Йозеф Шети. И припомни мрачната статистика, че 30 на сто от завършващите висше образование не работят по специалността си.Според него страстта, упоритостта и увереността са абсолютно необходими качества за успешна реализация на пазара на труда. Не на последно място той постави овладяването на новите технологии и умението да се поема риск.

„Изкуственият интелект променя начина, по който работим, по който произвеждаме и неизменно ще промени начина, по който живеем. Това означава намаляване на разходите и подобряване на ефективността, по-голяма скорост и мащаби, по-умни продукти и услуги”, е мнението на Гунар Мюнт – директор на отдел „Иновации и конкурентноспособност” към Европейската инвестиционна банка. Той заяви, че 10 на сто от европейските служители работят почасово нещо друго, извън основната си трудова заетост. Затова пазарът има нужда не само от тесни специалисти със специфични умения, а от хора, които могат с лекота да преминат от една дейност в друга. А това означава промяна в образованието и в начина, по който компаниите организират своята работна сила.