На 4 юни ще се проведат държавните изпити по теория за степен на професионална квалификация вместо втори задължителен ДЗИ

Може ли смехът да лекува. Това бе една от темите, по които трябваше да изразят становище зрелостниците, избрали да се явят на матура по немски език. Другият проблем, по който се изисквало да разсъждават, е дали любовта и честността са по-важни от материалните придобивки.

Тестът беше сравнително лесен. Справих се и се надявам на добре оценка, сподели Георги на излизане от СУ „Пейо Яворов“, където се провеждаше изпитът. Зрелостникът от ЕГ „Пловдив“ е амбициран да продължи образованието си в Германия. Избрал е специалността „Дигитален мениджмънт“, но все още се колебае на кой университет да заложи – в Нюрнберг, Бремен или Хамбург. Срокът за подаване на документи е от 1 до 31 юли, така че имам още време да реша, каза Георги. Пандемията не го е отказала да учи зад граница, надява се наесен да няма нов локдаун и лекциите да се провеждат присъствено.

12-класнички от Хуманитарната гимназия, които също бяха избрали ДЗИ по немски, също бяха доволни от теста. Определиха го като средно сложен, доволни от представянето си.

На философия бе заложил Антон от ПГ по хранителни технологии и техника. С първия и втория модул се справих много бързо, но третият изискваше повече да се разсъждава и не ми стигна времето, сподели на излизане от ПГ по кожени изделия и текстил зрелостникът. Надява се поне на оценка „добър“, която щяла да му бъде достатъчна, тъй като смята да се отдава на спортна кариера.

Над 3500 абитуриенти от Пловдив и областта се явиха днес на втори задължителен ДЗИ.

Резултатите от двете матури ще бъдат обявени до 7 юни. От 26 до 31 май са изпитите по желание.

На 4 юни ще се проведат държавните изпити по теория за придобиване степен на професионална квалификация, избрани вместо втора задължителна матура. В Пловдив и областта учениците, предпочели изпита по професия като ДЗИ, са 951. Тези резултати ще са ясни на 11 юни. Практическите изпити по професии се организират по училища.