11 учители от ОУ „Васил Петлешков” се включиха в майсторски клас за работа с хромбук устройства

Хромбук устройствата дават възможност за достъп до съдържание, което не е включено в учебниците, помагат и за развитието на технологични умения в учениците, които сами могат да създават мултимедийно съдържание, графики, рисунки, чертежи. Това споделиха преподаватели от ОУ “Васил Петлешков”, ентусиазирани от възможностите да се учи навсякъде и по всяко време, на финала на майсторския клас за работа с инструменти от образователна облачна платформа G Suite. 11 учители усъвършенстваха уменията си за работа в електронната платформа в Центъра за творческо обучение, получавайки хромбук устройство.

Училището спечели средства по общинската програма “Модернизация на учебния процес”, с които са закупени 11 хромбука, които ще бъдат включени в иновативния процес и работата. За да подкрепи педагозите в опитите им да направят по-атрактивен и интересен учебният процес, училището осигурило средства за квалификация за работа в образователната платформа Google for education.

„Хромбук устройството е подходящо решение както за присъственото обучение, защото замества тежките хартиени учебници, така и за онлайн обучение, тъй като учениците могат да учат и да се упражняват на него у дома, използвайки индивидуалните си Google профили”, обяснява възможностите преподавателят Елена Христозова. Хромбук позволява учебният процес да бъде организиран по модела 1:1, което означава, че всеки преподавател и ученик разполагат навсякъде и по всяко време с персонално устройство, както и с достъп до цялото учебно съдържание през личния си профил. Компютърът дава достъп до всички необходими материали и може да се управлява от разстояние чрез специализиран лиценз Chromebook Management License.

„Хромбук устройствата работят с приложения като Google експедиции, Tour Creator, които включват в учебния процес виртуалната и добавената реалност. Jamboard е изключително подходящо за създаването на учебно съдържание приложение, чрез което дори може да се замести интерактивната дъска в училище. Познатата покрай дистанционното обучение виртуална класна стая Google Classroom допълнително подпомага проектно базираното обучение. Чрез нея преподавателят дава достъп на целия клас до различни учебни ресурси, индивидуални и групови проекти”, казва още Елена Христозова. Тя и колегите й от следващата седмица започват да въвеждат иновацията в учебните часове по различни предмети.

Моделът 1:1 е въведен вече в 9 пловдивски училища. Те тръгнаха по стъпките на ЕГ „Иван Вазов“  – първото референтно Гугъл училище не само у нас, но и на Балканите. Преди две години, за първи път в България, паралелка с 26 ученици влезе в час само с преносим компютър, проектиран за по-бърза и лесна работа в облака.