Мобилно приложение, което се съдържа добавена реалност и игрови елементи, ще свързва 7 пловдивски музея. То ще бъде създадено по спечелен от община Пловдив проект за културното наследство на града. Безвъзмездното финансиране в размер на 781 550 лева е по Норвежката програма. Проектът включва 7 културни институти – 5 музея, НБ “Иван Вазов” и Градската художествена галерия, в които някои пространства ще бъдат ремонтирани, а в представянето на експонатите ще се включат новите технологии.

В Историческия музей предстои реновиране на зала „Съединение“, в която годишно се случват около 150 събития. В проекта институцията участва и с четирите си експозиции.

За Археологическия музей е заложена сума за климатизация на книгохранилището, в което се пазят над 30 000  тома, и за подмяна на осветлението. Предвижда се създаване на добавена реалност в експозиция Панагюрско съкровище.

Дейностите по проекта в Етнографския музей са насочени изцяло към новата сграда, където предстои изграждането на експозиция и обучителен център за ученици. Интерактивна карта на етнографските области ще бъде една от атракциите, както и добавената реалност.

В Природонаучния музей също ще бъдат реализирани дейности, свързани с възможностите на приложението за редките, защитените и най-атрактивни видове от експозициите.

Общински институт „Старинен Пловдив“ участва с по два обекта в две направления, свързани с мобилното приложение – музеите на Златю Бояджиев и на Димитър Киров, Епископската базилика на Филипопол и Малката базилика.

В НБ „Иван Вазов“ дейностите са свързани с продължаване процеса на дигитализация.

Градската художествена галерия участва с два обекта. Ще бъдат монтирани нови информационни станции с образователна цел. Направени са допитвания до няколко европейски музея, които вече са дали съгласие за ползване на техни изображения. Така например, ако се разглеждат картини на български импресионисти, да може да се направи връзка и с примери от Европа.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.