„Умна къща“ спечели бронз на Националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“

Пловдивски ученици спечелиха призови места на Националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“, който се проведе през уикенда. Заради епидемичната ситуация участниците защитаваха проектите си в електронната платформа MS Teams. Според регламента това са ученици от 5 до 12 клас, които представят разработки, свързани с решението на конкретен проблем в научната и обществена сфера. Те се разглеждат предварително от национална комисия, след като участниците са представили декларация, че проектът е разработен с лицензиран или свободно разпространен софтуер и при спазване на изискванията на Закона за авторското право.

Проектът AnyGoal – мобилно приложение за Android, съдържащо в себе си дигитален бележник за следене на продуктивността, както и вградена социална мрежа за предизвикателства, донесе на Радостин Чолаков от Математическата гимнаия първо място. 9-класникът спечели в категория „Софтуерни приложения“. Проектът не е само учебна разработка, а вече се използва от стотици хора. Потребителите могат да се предизвикват едни други и да споделят видеа.

В същата категория бронзовото отличие бе присъдено на Стоян Ганчев, също от Математическата гимназия. Той спечели журито с разработката си „Умна къща“, която набляга на иновативните технологии в сферата на Internet of Things.

Първо място в категория „Интернет приложение“ спечели Елена Кикьова от Математическата гимназия. Зрелостничката се представи с проекта „Dots – помощник за структуриране и анализиране на здравословни показатели.

В категория “Интернет приложения” четвъртото място е за Ангел Дончев от ОУ “Екзарх Антим I”.

Критериите, по които комисията оценява проектите, са оригиналност на избраната тема или на предложеното решение, яснота и значимост на постигнатите цели, фукционалност, степен на завършеност, приложимост.