Пловдив домакинства и международния конкурс „Дъга от таланти”

Logo2014-0611

Световна квалификация за престижното състезание “DANCE STAR” ще се проведе в Пловдив, обявиха днес Кремена Шопова – председател на Българската федерация по спортни и танцови дисциплини и зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков.

България за първи път е домакин на подобни квалификации, които ще се проведат на 15 и 16 април в Дома на културата. За да оценява състезателите, в града пристига специално жури  от професионалисти в отделните категории. Класирането ще се извърши в две лиги  – за майстори и дебюти. Над 34 са българските школи, заявили желание за участие, а Македония, Сърбия, Румъния, Австрия и Унгария са страните, които ще изпратят свои представители.

Най-добрите ще спечелят квоти за участие в Световното първенство в Хърватска на 25-26 май, в което се състезават повече от 55 държави.

Второто танцово събитие е Международният конкурс „Дъга от таланти”, който ще се проведе  от 14 до 18 април във Военния клуб и в Дома на културата. Възрастовите групи обхващат от ненавършили 6 години  до 35. Те ще премерят умения в категории соло, дует, трио, група, формация и продукция. Стиловете са балет, фолклорни танци, контемпорари модерн, акробатични танци, отворен стил, латино, уличен хип-хоп, брейк и мажоретни танци.

За победителите организаторите предвиждат парични и предметни награди, купи, плакети и медали. Ще бъдат раздадени и стипендии за 2-седмични и 3-седмични интензивни обучения по танци в САЩ, Италия и България.

На 17 април от 17.30 часа във Военния клуб ще се състои галаконцерт на Звездите, където най-добрите  хореографии ще се борят за разпределение на паричен фонд и стипендии.