97 тренировъчни компании разкриха щандове и онлайн магазини на фестивала на тренировъчните фирми

В тяхното сладко изкушение и престилката, и пафтите, и ризата са измайсторени от фондан. Така, че да се получи автентична народна носия. Оригиналната торта бе изложена днес на щанда на ПГ „Велизар Пеев“ в Своге. Нестандартната идея е на учениците от специалност „Кетъринг“, а връстниците им, които изучават икономика, се заели с мениджмънта. Няма нищо особено в рецептата – блатове и крем на няколко етаж, но без да са сиропирани, за да не се разпадне бързо, обясняват младите предприемачи и добавят, че останалото е фондан и въображение. Другото им предложение бе торта от разноцветни бонбони, бял и фин млечен шоколад.

Ученици от четири държави показаха как се прави бизнес по време на 26-ото издание на фестивала на тренировъчните фирми, който се откри днес в Международен панаир Пловдив. Участие в него взимат 97 учебни компании от България, Румъния, Сърбия и Испания, които предлагат своите продукти, разработени в тях, обработват поръчки, осчетоводяват ги и осъществяват вирутални продажби. Предприятията са в сферата на недвижимите имоти, банковата дейност, застраховането, търговията на едро и дребно, туристическите услуги.

„Подари звезда“ за дипломиране, сватба, рожден ден, за Коледа или 8 март, призоваваха младите предприемачи от Национална търговска гимназия – Пловдив. Клиентите, които изберат стандартен пакет, трябва да платят само 40 лева и срещу тази сума получават персонален сертификат и звездна карта с координати на звездата. Предпочелите екстра оферта имат в добавка картичка с послание, а луксозният, чиято цена е 65 лева, включва и рамка.

Проект, насочен към рециклирането на пластмаса и намаляването на отпадъци, обединява участниците от учебна компания „Къщата на сръчковците“ от Варненската търговска гимназия. Предлаганата от тях ръчна преса е предназначена за пресоване на празни PVC бутилки и кенчета. Паралелно с това в тренировъчната фирма майсторят сувенири, сапуни, картички, тефтери и календари от рециклирани материали. Младите предприемачи провеждат и благотворителни кампании в подкрепа на децата от центровете за настаняване от семеен тип.

Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ пък предлага рекламно време в шест разработени от учениците от учебна компания „Crazy game lights“ електронни игри. Идеята е да стигнат до геймъри от всички възрасти.

Да съживят Северното черноморие са превърнали в своя кауза учениците от СУ „Асен Златаров“ в Шабла. Създали манифест за устойчив туризъм – при всяка поръчка даряват част от приходите за еко инициатива. Рекламираме курортите от Кранево до Дуранкулак – невероятни плажове, няма бетон, цени за всеки джоб, тихо и спокойно е, уверяват агентите.

Да се правят батерии от алое е възможно, обясняват ученици от ПГ по икономика и управление в Русе. Младите предприемачи от учебна компания „Алое чардж“ предлагат еко батерии, изработени от тропическото растение. На щанда им бе поставена саксия и уреди за измерване на електричеството – щом изводите му се набодат на листата, дисплеят отчита, че са източник на ток. Съдържат гел, в който протичат определени химични реакции, които могат да се използват за производство на електричество, поясняват учениците.