Ученици от 16 училища си дадоха среща в Пловдив, дебатираха трябва ли 16-годишните да имат избирателни права

Назряващите проблеми с криптовалутите и тяхното практическо използване, състоянието на нивото на киберсигурност, темата за влизането на страната ни в Шенген и други актуални обществено-политически въпроси обсъждаха ученици на среща с депутата от ЕНП Андрей Ковачев. Младши посланици на Европейския парламент от 16 училища от Южна България, сред които Национална търговска гимназия, ЕГ “Иван Вазов”, Френска езикова гимназия, Професионална гимназия по електротехника и електроника” и СУ “Любен Каравелов”, участваха в регионалната среща в Пловдив. В продължение на един час те поставяха пред евродепутата въпроси, които ги вълнуват, любопитни да чуят мнението му по актуалните теми.

Целта на срещата бе да се стимулира по-тясно сътрудничество между посланиците в страната чрез възможност за запознанство и обмен на опит.

След работата по глобални въпроси учениците стигнаха до дебат на тема “Трябва ли 16-годишните да имат избирателни права?”. Медиацията осъществиха дванадесетокласничките от ЕГ „Иван Вазов“ Ана-Мария Живанович и Савина Димитрова. Отборите бяха смесени от ученици на езиковата и Търговската гимназия. И утвърждаващите, и отричащите представиха интересни аргументи и примери. Победител бе отричащият отбор. „16-годишните не са достатъчно ориентирани и зрели, за да участват в избирателния процес“ бе тяхното заключение. Като говорители се изявиха младшите посланици Цветина Минкова и Георги Генов от 10 а клас с испански език и Антоанета Чолакова от 10 а клас (НТГ – „Банково дело“).

Андрей Ковачев поздрави участниците за представянето и цялостната им работа и представи своята гледна точка, че не е необходимо да се променя възрастта за гласуване, достатъчно е да има по-голяма активност на младите по време на избори.

Домакинът на събитието – СУ “Любен Каравелов”, поздрави всички участници и организаторите от Бюрото на Европейския парламент в България с фолклорно изпълнение на ФА “Тракийска младост”. Поздравът стимулира всички участници да се хванат на право българско хоро, символ на сътрудничество и единство.