Гостите от Божурище се запознаха с тънкостите на градинарството и технологията за производство на вино

Младежи със специални образователни потребности от село Божурище, област София, които сами отглеждат зеленчуци, гостуваха на Аграрния университет. Инициатор на посещението е цел на сдружение „За децата-2017“, чиято цел е да насърчава и подкрепя децата и младежи с увреждания и техните семейства.

Зам.-ректорът доц. д-р Боряна Иванова представи на гостите Аграрния университет, неговата структура и изучаваните специалности. Те получиха рекламни материали и брошури, ако решат да станат студенти.

Гл. ас. д-р Павлин Василев  от катедра „Ентомология“ запозна младите градинари с най-често срещаните и икономически най-важните вредители при отглеждането на домати и краставици. Те получиха компетентни съвети какъв контрол е най-добре да приложат на отглежданите от тях насаждения.

Младежите посетиха базата на катедра „Лозарство и овощарство“ и Учебно-опитната винарска изба в с. Брестник, където се запознаха с технологията за производство на вино и опитаха различните сортове грозде, които се отглеждат в полето на Аграрния университет.

Последната дестинация от визитата беше базата по пчеларство на „Ягодовско шосе“. Там младежите бяха посрещнати от проф. д-р Пламен Петров от катедра „Животновъдни науки“, който им разказа за значението на пчелите както за всички цъфтящи селскостопански растения, така и за естествените екосистеми. Разговорът прерасна в дебат за мястото на пчелите при биологичното и екологично отглеждане на селскостопански култури. На финала гостите дегустираха мед, академично производство.

Младежите бяха силно впечатлени и от една от най-големите колекции от кактуси в България.  Посещението им бе организирано със съдействието на фирма „Зеебургер Информатик“ ЕООД, която е утвърден партньор на Аграрния университет.