Гостите от Божурище се запознаха с тънкостите на градинарството и технологията за производство на вино

Младежи със специални образователни потребности от село Божурище, област София, които сами отглеждат зеленчуци, гостуваха на Аграрния университет. Инициатор на посещението е цел на сдружение „За децата-2017“, чиято цел е да насърчава и подкрепя децата и младежи с увреждания и техните семейства.

Зам.-ректорът доц. д-р Боряна Иванова представи на гостите Аграрния университет, неговата структура и изучаваните специалности. Те получиха рекламни материали и брошури, ако решат да станат студенти.

Гл. ас. д-р Павлин Василев  от катедра „Ентомология“ запозна младите градинари с най-често срещаните и икономически най-важните вредители при отглеждането на домати и краставици. Те получиха компетентни съвети какъв контрол е най-добре да приложат на отглежданите от тях насаждения.

Младежите посетиха базата на катедра „Лозарство и овощарство“ и Учебно-опитната винарска изба в с. Брестник, където се запознаха с технологията за производство на вино и опитаха различните сортове грозде, които се отглеждат в полето на Аграрния университет.

Последната дестинация от визитата беше базата по пчеларство на „Ягодовско шосе“. Там младежите бяха посрещнати от проф. д-р Пламен Петров от катедра „Животновъдни науки“, който им разказа за значението на пчелите както за всички цъфтящи селскостопански растения, така и за естествените екосистеми. Разговорът прерасна в дебат за мястото на пчелите при биологичното и екологично отглеждане на селскостопански култури. На финала гостите дегустираха мед, академично производство.

Младежите бяха силно впечатлени и от една от най-големите колекции от кактуси в България.  Посещението им бе организирано със съдействието на фирма „Зеебургер Информатик“ ЕООД, която е утвърден партньор на Аграрния университет.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.