Надявам се с актьорите да изминем път с много перипетии и да стигнем до Итака, казва режисьорът на мегаспектакъла Диана Добрева

Задачата на образованието е да изравни човек с историята, каза в лекцията си пред екипа на мащабната постановка преподавателят по гръцка античност доц. Николай Гочев

Одисей е безсмъртна поема за пътуването на човека към светлината, за премеждията и изпитанията на духа, за осъзнатия смисъл на живота и стоическото му  приемане като дарено пътуване сред копнежи и илюзии. Пътуване не само в различни светове, а в безвремието. Това каза при старта на проекта „Европейска Одисея 2019. Пътуващият човек” авторът на драматургичния текст Александър Секулов. Сценичният проект на Пловдивския театър  бе представен официално днес, а крайната цел е създаване на мащабен спектакъл по творбата на Омир, който дава възможност на театрални творци от различни държави да работят заедно върху мита в съвременното му измерение.

„Започнахме осъществяването на една наша стара мечта, която в началото не смеехме да мислим, че можем да я реализираме. Но вече имаме много съмишленици”, каза директорът на Драматичния театър Кръстьо Кръстев. Сигурните партньори  към момента са творци от Националния театър на Гърция, начело с артистичния директор Статис Ливатинос. Водят се разговори и с директора на Международния театрален фестивал в Сибиу (Румъния) Константин Киряк. През ноември в Пловдив идва майсторът Янис Пантазис, който изработва автентични инструменти по старинна технология и свири на тях. Той ще направи уъркшоп с трупата.

Мащабният спектакъл има амбицията да се превърне в един от най-важните проекти, с които Пловдив ще може да се похвали в годината, когато е европейска културна столица и който ще остави трайна следа. Той ще се реализира в края на февруари, малко след откриващото събитие на „Пловдив 2019”.

Режисьорът Диана Добрева сподели, че е има рядката възможност за продължителен репетиционен процес. „Надявам се да изминем път с много перипетии, като Одисей, за да стигнем до Итака. Най-хубавото е, че не знаем какво ще се случва, иначе щях да изгубя интерес преди да съм започнала. Театърът е място за магичен сбор от хора, които създават малки, а понякога и големи светове”, каза Добрева. Общо 150 човека ще се включат в реализацията на представлението. Много пространства – включително и извън сградата на театъра, ще се превърнат в сцена. Спектакълът ще пътува в други градове, бивши столици на културата.

След първия кастинг, на който са отсети 48 души, днес екипът даде начало на същинския репетиционен процес с лекция на преподавателя по гръцка античност от катедрата по Класическа филология в Софийския университет доц. Николай Гочев.

„Присъствието на Одисей в историята на културата е толкова силно, че хората си мислят, че е историческо лице.  А той е просто литературен герой. Не бих употребявал често думата „мит“, защото имаме произведение, създадено от първия поет на историята. За щастие имаме добра основа –„ Илиада” и „Одисея”. Моята работа е да осведомя творческия екип за какво става дума в двата текста и как е добре да се подходи към Одисей, за да бъдем верни на високия литературен дух. Докато в „Илиада” отрицателни герои няма, то „Одисея” е първото произведение в европейската литература, в което виждаме такива. Одисей е сложен образ, защото е спорен човек, той има врагове, а те не са лоши хора. Защо тогава са му врагове? Самата Одисея започва с оправдание. Защо той се спаси, когато толкова хора имаше около него? Какво направи – жертва ли ги? Не, те са загинали заради недостатъците си”, обяснява доц. Гочев.

На въпрос какъв би следвало да бъде съвременният подход към мита да Одисей, той заяви, че образованият човек е този, който има дълга съвременност.

„Човек, който живее само за днешния ден, това е беда за него, защото е тръстика на вятъра. Образованият човек има една голяма опора – историята. Задачата на образованието е да изравни човек с историята”, разсъждава доцентът.