Морослав (в средата) със свои съученици.

Математикът, носител на национални и световни отличия и медали, премина всички препятствия и е сред 12-те родни зрелостници, приети в най-стария университет във Великобритания

Морослав (в средата) със свои съученици.
Морослав (в средата) със свои съученици.

Да учиш в най-стария университет във Великобритания, който неизменно заема първо или второ място в последните няколко десетилетия на Острова и е сред най-престижните учебни заведения в света, е мечта на мнозина. Щастието обаче се усмихна на 12-касника от Математическата гимназия Мирослав Маринов, който успя да пребори огромната конкуренция и да получи безусловна оферта от Оксфорд.

Системата за избор включва интервю с кандидатите в колежа, който са посочили за следване, водено от техни потенциални ръководители по избраната специалност.

“Първоначално имаше пресявка в Британския култулен институт у нас, но там резултати не се обявяват. Или получаваш покана за интервю на място в университета, или не. За щастие аз се оказах сред класираните. Интервюто беше всъщност решаване на задачи. При мен бяха от областта на елементарната алгебра и комбинаториката”, обяснява Мирослав.

През януари отличникът от ОМГ, който е стипендиант на Ротари клуб и на Американска фондация за България, получава безусловна оферта от Оксфорд, закъдето се стяга в момента. От университета му поставят изискване за среден успех от дипломата 5.75  и 5.90 от матурата по математика. Мирослав надминава изискванята и изкарва 5.92 диплома и пълна шестица на зрелостния изпит.

Той е единственият пловдивчанин от випуск’97, който заминава да учи в престижния университет. 12 е общият брой на българските зрелостници, които вече са си направили група във Фейсбук.

Miroslav_Marinov_matenat_Pd

През 2014 година Мирослав Маринов стана шампион на Азиатската международна матемaтическа олимпиада, която се проведе в град Чен-ду в Китай. Там той бе обявен за математическа звезда на Азия. Миналото лято взе участие в едно от най-големите и най-престижни състезания в света, организирано от Масачузетския технологичен институт в САЩ . Пловдивчанинът се състезава, както индивидуално, така и отборно с Варненската математическа гимназия в надпреварата, на която си дават среща най-големите умове по математика от цялото земно кълбо. Завоеванията му от тази година са бронзови медали от Сочи – отборно, и от Санк Петербург. Той е един от обучителите и автори на задачи в “Ученическа академия 21 век”.