Над 3600 ученици от цялата страна посещават групи по роботика и програмиране, каза на откриването на първото издание на FIRST® LEGO® League министърът на образованието проф. Галин Цоков

„Тук днес може би се намират бъдещите инженери не само на България, а и на света. Стискаме им палци“. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на откриването на Световния фестивал за Лего роботика в зала „Колодрум“ вчера. Той определи събитието като изключително важно и пожела да се превърне в традиция.

Близо 5000 деца, ученици, учители, родители от цялата страна минаха през многофункционалната зала, за да бъдат част от впечатляващия фестивал, чиято цел е да насърчи любопитството и интереса на децата и младежите към роботиката и ефективното прилагане на придобитите знания и умения в реалния живот.

По данни на МОН над 3 600 ученици от цялата страна са включени в 258 групи по програмиране и роботика. По думите на проф. Галин Цоков най-много те са в София, Пловдив, Варна и Бургас, но клубове има във всички области на страната, не само в училищата, но и в центровете за подкрепа на личностното развитие. Над 50 клуба по роботика се развиват като самостоятелни академии в учебни заведения и в университети.

„Подобни инициативи като днешната показват, че с правилен подход обучението може да разпалва интереса и въображението на децата, а това умножава резултатите, които постигат”, подчерта проф. Цоков. Той допълни, че тази цел трябва да бъде заложена и в изграждането на STEM центровете в страната.

“Над 2 200 училища ще имат такива центрове благодарение на финансирането от Плана за възстановяване и устойчивост и трябва да ги планираме по начин, който да изведе преподаването на ново, по-високо ниво”, каза още Галин Цоков.

В пилотното издание на фестивала за Лего роботика в Пловдив участваха 24-те най-добри отбора от ученици от цялата страна. Те представиха свои изследователски технологични проекти на тема „Суперсили“, посветена на възобновяемите източници на енергия. По време на фестивала клубът на българските колекционери на Лего представи серия модулни сгради и уникални лични колекции. А хилядите посетители се включиха в атрактивните работилници.

Организатори на FIRST® LEGO® League са Фондация „Пловдив 2019“, в партньорство с Център за творческо обучение, Развойният център на SAP в България, Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Професионална асоциация за роботика и автоматизация (PARA) и образователният портал “Уча в Пловдив”.