На първото заседание на работната група за дигитализация в образованието бяха обсъдени насоки как изкуственият интелект може да помага на учителите

Дозирано използване на технологиите. Това определи като основна задача министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в дейността на работната група, която има задача да изготви визия и насоки за дигитализацията на образованието в България и използването на нови технологии в учебния процес. Идеята е да се фиксират рамки, които на национално ниво да дадат отговор на въпроса доколко и как смислено могат да се използват технологиите в съвременното обучение. Той обърна внимание, че те могат да имат както положително въздействие, така и негативен ефект – например да доведат до понижаване на вниманието на учениците и на резултатите им. Затова е важен баланс, тъй като всяка крайност би била вредна.

На първото си заседание работната група обсъди насоки за използване на изкуствения интелект. Фокусът бе поставен върху подпомагане работата на учителите. Предстои да се анализира как се променя дизайнът на обучението при използване на изкуствен интелект и нови технологии в класната стая, в университетската аудитория и при самостоятелното обучение и как това променя методите и подходите на преподавателите.

Екипът от 40 специалисти в различни области, които влизат в работната група, има за задача в следващите месеци да очертае насоки за развитие на дигитализацията в българската образователна система – внедряването на съвременни технологии в обучението и разработването на различни проекти и програми за тяхното по-ефективно използване. Сред тях са представители на неправителствения сектор, родителски организации, технологичния бизнес, училищни директори, синдикатите в образованието, университетски преподаватели, експерти от институцията и др.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.