Просветният министър настоява да се криминализира деянието с мъртви души в клас

Родители следят камерите по време на матурите

DSCF6496

Щом 2000 лева откраднати от поправка на танк в системата на армията е държавно престъпление, същото се отнася и за системата на образованието. 2000 лева откраднати от училище е мародерство. Стотици милиони левове изчезват от мъртви души в училище. Не можем да продължаваме по този начин. Директори и други служители, които по този начин отклоняват публични средства чрез записване на несъществуващи ученици или такива, които се водят, но не завършват, ще има санкции. Това заяви днес в Пловдив министърът на образованието Тодор Танев. Извънредното му посещение по повод пожара в помощно училище “Стефан Караджа”. Министър Танев изрази надежда народните представители да го подкрепят и да криминализират деянието.

По повод сигналите на училищни директори от ромските махали, че мургави семейства заминават на гурбет и много често не уведомяват училището и не взимат отпусно, проф. Танев призна, че МОН не работи, както трябва с вътрешното министерство, затова няма данни колко деца напускат и колко се връщат в страната, макар че това са официални справки.

“Факт е, че в МОН не са взети нужните мерки, ще се опитаме да го направим. Възможно е тези деца, които се връщат по средата на срока или годината да продължат в дистанционна форма. Може да направим помагала, които родителите да носят със себе си, когато емигрират”, коментира още министърът.

По повод предстоящата поправителна матура тази седмица, Тодор Танев още един път заяви, че изтичане на информация на редовната дата не е имало, а разследващите са установили, че се касае за преписване. Догодина се очакват кардинални промени.  Самият Танев ще предложи представители на Училищните настоятелства да следят камерите по време на матурите. Избрани предварително родители ще бъдат разположени в коридорите, за да следят за реда на провеждане на зрелостните изпити. Това е само една от идеите, за да спре поголовното преписване. “Съжалявам, не мога да кажа, че няма да се преписва никога повече – това е невъзможно”, направи уговорката Тодор Танев.

В сайта на МОН е качена Наредба номер 3 за организация на матурите годона, която ще мине през обществено обсъждане, а на 14 септември ще бъде оповестен крайният вариант. Засега датите остават 26 и 27 май.

На 1 септември в Камчия ще е втората среща с началниците на Регионални инспекторати, на която е поканен и министър-председателят Бойко Борисов.