Трябва да запазим хилядите декари земя на училища и университети, каза министърът на образованието

1d99d5_bda8160d1cfb4224a72bf0029f42e9ef

Както и да ни мъчат на шиш, ние няма да го дадем, няма да правим образование, което е непременно и само бизнес ориентирано и няма да се даваме на двама-трима търговци, които искат да унищожат плода от това, за което сме се събрали тук. Няма някой у нас, който да иска това безобразие. Това заяви образователният министър Тодор Танев в приветствието си към участниците в националната конференция “Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор”.

“Първото нещо, което е много важно от страна на МОН, е добрата традиция на връзки с Министерството на земеделието да продължат по същия начин. Между двете министерства няма нищо друго, освен едно добро сътрудничество и аз се надявам то да продължи по този начин, особено сега, когато имаме планове за определени реформи.Не върви със стара техника да се работи в селското стопанство, не върви арендатори, които имат по 40 000 декара обработваема площ и са принудени да пращат свои работници в чужбина, за да получат там необходимата квалификация – с екран отпред, а не толкова с кормило. И не върви вече да се говори къде е стартровият мотор на трактор „Беларус“ – това вече го няма никъде “, посочи Танев.

Той се обяви за оптимизация на мрежата от селскостопански училища, заради наличие на мъртви души и неефективна работа.

„Ще го кажа художествено – ако един оркестър с добри цигулари в него чака да стане 12 часа през нощта, за да получат музикантите някакви пари за нощни записи, и си сложат цигулките малко по-ниско от рамото, ей тук, на пъпа, това няма да звучи добре. Има го този момент, когато си отчаян от това, че имаш малко ученици, да гледаш вече други неща, а не доброто им образование. Искаме да лишим дявола от възможността да се проявява по съвсем необразователен начин в училищата“, заяви той.

По думите му оптимизацията не е нищо фатално и страшно при условие, че е реализирана с добър бизнес план по места – не под диктата на министерството, а на местния бизнес и регионални инспекторати.

“Училищата, селскостопанските особено, имат земи и към тях има определени апетити. Кажете ми някъде, където няма апетит. Ние ще направим всичко възможно да задържим тези земи. Дали те са на този или онзи университет, свързан със селското стопанство, или на последното училище, отдалечено от центъра София, тия стотици хиляди декари добра площ не трябва да бъдат обект на каквото и да било нечестно”, категоричен е Танев.