proftanev

Любомир МИНЧЕВ

Политологът Тодор Танев попадна в образователната центрофуга  по волята на  политическата игра  и храни илюзии, че може да се измъкне цял и невредим. Това не е възможно, тъй като първите  му  думи за образованието, което ще ръководи, веднага ни отплеснаха  към света на човек, който сякаш съвсем случайно е попаднал в съблекалнята на Лео Меси – объркан от изненадата и първото ,което му хрумва е да каже някоя глупост.

Образованието е стратегически обект, защото произвежда бъдеще и национална идентичност, бяха първите думи на министъра. Той  сякаш наистина е видял портрета на Меси в кабинета си. Ако ученик напише подобно нещо  в изпитно есе, трябва да му завъртят двойката, тъй като основната битка в образованието трябва да е битката с глупостите и клишетата.  Ако тя вече е загубена, подобно прозрение на министъра  изглежда  на мястото си. Да не би пък  господин Танев да си мисли вече, че е глазурата  на тортата или поне парче от нея. Не, казва той, образованието не е сектор от тортата, а глазурата й.  Това е важно уточнение за бъдещи изпитни есета.

Когато Кличко наби Кубрат  шампионът каза, че на нашия човек му липсва респект и уважение. Сигурно това е имал предвид господин министърът, обобщавайки, че „учителите трябва да имат поне критичен  минимум на респект, който са загубили“. Респект към кого или какво? Как е станало загубването? Подобни фрази изтръскват всичко глупаво от нас, но все остава нещо и министърът ще се погрижи, очевидно е. Ако не сте разбрали, учителите ще отнесат боя, както Кубрат- така е когато нямаш респект към глазурата.

Най-важното обаче е , че професор Танев е попаднал в система, която не работи и неговият шут отзад се очаква да бъде решителен. „Искам  да успокоя образователната система, за да започне тя да работи изобщо“. Така е, тъй като кой ще произвежда бъдеще и национална идентичност.  Вече е ясно и как ще стане това. Ето как: „ Би следвало да се намери средното , между това , което е нормално възпитание , което не може  и не трябва задължително да бъде изтрито с гума. От друга страна трябва да се съобразяваме с наличието на отделни групи в обществото, които без това не могат.“

Разбрахте ли вече как ще се случи реформата в образованието?  Ще търсите средното  и ще стигнете до средния пръст , без който някой обществени групи не могат. Хайде сега търсете „средното, между това което е нормално възпитание „. Това е фраза-шедьовър, а решението на задачата е за Нобелова награда. Министър дори намекна, че имал някои идеи в това отношение , но не бил сигурен дали са адекватни. Ако обаче образователната система му покаже среден пръст, това е съвсем адекватно действие .

Политиците изглежда  са намерили нещо средно, което да търси средното. Никой не е обърнал внимание , че образованието трябва да произвежда бъдеще. И защо да го прави, ако и торта има, и глазурата си е на мястото.

 

 

2 КОМЕНТАРА

  1. Е как няма да е клиширано! В миналото правителство ГЕРБ/ Боко разчиташе на краткосрочни политики – Метро, болници, магистрали – най-вече лентички и полу-незавършени проекти.
    Сега, след като са полу-завършени май ще трябва да се инвестира в образование, приложни науки и бизнес развирите – неща, които ще пожънат резултат след 15-20 години … В момента каквото и да се говори – е клише!

    • Погледнете плешивата отрепка на снимката !! Погледнете го ! Смятате ли, че това е нормален човек?

Коментарите са затворени.