„Хайде, нека е берекет, да прелива през праговете”, отправи благословия ректорът на университета проф. Христина Янчева

Най-младият асистент в катедрата по лозарство на Аграрния университет стана Цар на виното на празника за Трифон Зарезан. 34-годишният Боян Сталев се окичи с венец от лозови пръчки и бръшлян и обеща да бъде грижовен стопанин на масивите на висшето училище.

Университетът почерпи с отбрани вина многобройните си гости, които се събраха днес пред 50-годишната изба в землището на село Брестник. Ректори, директори на професионални гимназии, представители на държавната и местната власт, дипломати и студенти станаха част от празника за Деня на лозаря.

На Царя на виното се падна честта пръв да зареже в хибридното учебно поле. Заедно с него лозарска ножица получи и министърът на образованието Красимир Вълчев, който бе сред ВИП гостите на традиционното събитие. По заръка на ас. Сталев, той се обърна на изток да се прекръсти, след което отряза три пръчки и поля със светена вода и вино.

„Колкото капки в менчето, толкова каруци с грозде”, пожела Царят на виното, който от 12 години работи в катедрата и основно се грижи за масивите край Брестник.

„Хаирлия съм, всеотдаен и добър, на всеки съм готов да помогна”, похвали сам себе си Сталев и пожела плодородна година.

Ректорът проф. Христина Янчева припомни, че преди 60 години, след обстоен анализ на почвата и климата, учените от вуза решили да създадат лозов масив, който днес разполага с 400 винени и десертни сортове. Във винарната, която тази година закръгля половин век, се съхраняват 50 вида вина. Избата разполага с енотека, чийто капацитет е 20 000 литра годишно. В дегустационната пък се правят научни експерименти и практически обучения. Университетът разполага със 185 хектара учебна земеделска земя.

„Хайде, нека е берекет, да прелива през праговете”, отправи благословия проф. Янчева.

За пореден път в ритуала се включиха и чуждестранните студенти от Южноафриканската република, които се обучават в специалност „Растителна защита”. Особено любопитни към празника бяха студентите от Молдова, които са пристигнали само преди седмица.