“Обмисляме как малките ученици от 1 до 4 клас да са без маски в час”, обяви министърът на образованието проф. Николай Денков пред Нова тв. Предложението е децата да са без лични предпазни средства по време на занятия, като на всеки 15 минути прозорците ще се отварят, за да се проветри стаята, ако времето позволява. В детските градини малчуганите категорично ще са без маски, подчерта министърът.

“На 15 септември всички класове ще са в училище, тържествата в училищните дворове са на открито и не ме притесняват”, каза министърът. След това районните здравни инспекции ще решават дали учениците ще минават на дистанционно обучение в зависимост от епидемиологичната обстановка. С приоритет да учат присъствено ще са най-малките, както и учениците от 7 и 12 клас.

Обмисля се и вариант децата да бъдат тествани всяка седмица. Това може да стане със съгласието на родителите.

По данни на МОН с 5% са се увеличили ваксинираните учители през последния месец. Надеждата е през септември да има още ръст на имунизираните преподаватели. Денков се обяви “за” ваксинацията, след като самият той е личен пример като се имунизирал. Според него обаче налагането на драстични мерки като задължителна ваксинация не работи.

Около 1% са ваксинираните деца над 12 години. “Ако децата ви са здрави, ваксинирайте ги”, призова министърът.

44 000 таблети са поръчани за нуждите на обучението от разстояние в електронна среда, но част от тях ще дойдат през септември – 15 000, а останалите 25 000 – през октомври. 4000 вече са раздадени. Медиаторите тръгват още от 16 септември, за да работят със семействата и децата.

За университетите министърът каза, че ако към 1 октомври обстановката е като сега, очаква студентите също да започнат присъствено.