При евентуален нов кабинет ще разчитам на приемственост, защото остават нерешени задачи. Това каза министърът на образованието акад. Николай Денков днес в Пловдив. Той взе участие в националната конференция „Език свещен“ в Пловдивския университет.

“Имаше приемственост при поемането на МОН от предишния министър и ще направим всичко възможно пак да е така, ако се стигне до това. Наше задължение е да го осигурим за всеки следващ министър, защото задачите са много и разнообразни“, заяви акад. Денков. И ги раздели в две групи. Едните са текущите – подготовка на следваща учебна година, финансови параметри за училища и детски градини. Другите са стартиралите сериозни реформи  за промяна в учебните програми, промяната в контролните механизми във висшето образование.

„Това са задачи, които изискват месеци работа. Много се надявам, който и да е следващият министър, да продължи тези реформи, защото системата има нужда от тях”, уточни Денков.

Запитан как гледа на варианта за нов кабинет в рамките на това Народно събрание, акад. Денков отговори, че е възможен, но въпросът е каква ще е неговата цел.

“Ако целта е да се върнем към предишни практики и предишен начин на упражняване на властта, лично аз бих го смятал за вреден за България. Ако продължим, научавайки си уроците, да променяме средата и законите, така че да има правова държава, да бъде средният бизнес по-уверен и хората да са по-спокойни, че държавата има грижа за тях – със заплати и пенсии, които опитваме да променим…Тогава това има смисъл и няма значение името на премиера и името на конкретен министър”, поясни министърът.

Относно сливането на висшите училища той уточни, че на последното заседание на работната група преди 10 дни е бил представен международният опит, а в момента в нашия Закон за висше образование няма възможност за обединяване, а за закриване или сливане. Затова е представена концепция как да се промени Законът за висше образование, за да позволи такова окрупняване на висши училища.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.