По думите на зам.-министъра на здравеопазването Димитър Петров до 4 седмици държавните служители и учителите вероятно ще бъдат задължени да го имат

Не можем да въведем зелен сертификат за учителите веднага, защото това ще доведе до кризисна ситуация в системата”. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков по Нова телевизия.

„Не може такъв сертификат да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители. Ако има гратисен период, тогава това трябва да се изговори със социалните партньори – синдикати и директори, така че да се разберем какво правим. Нямаше време за тази комуникация”, каза Денков. И добави, че МОН е направило всичко възможно да убеди учителите да се ваксинират, организирайки информационни кампании още през лятото.

„Зеленият сертификат не поробва, а освобождава. Хората, които искат да няма мерки, да не се ваксинираме и да си живеем нормалния живот – лъжат. Няма такова нещо в света. Свободата дойде в Англия, Италия, Дания, Испания тогава, когато хората се ваксинираха. Тези, които казват, че свободата идва без мерки и ваксини, те просто лъжат своите избиратели, българи и т.н.”, коментира министърът. И добави, че като учен вярва на науката, на медицината.

Също в ефира на Нова телевизия заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров обяви, че до 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат. В настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса.