“Който не иска детето му да бъде тествано, то ще бъде обучавано в електронна среда. Приоритетът ни са децата, които са присъствено в училище”. Това каза днес пред журналисти министърът на образованието Николай Денков.

По думите му това е необходимо, защото заболеваемостта е изключително висока в момента.

На въпрос дали тестовете за COVID-19 за децата са безопасни, министърът на образованието обясни, че те са регистрирани в Европейската агенция по лекарствата, като същите се използват в Германия, Австрия, Франция.

“Това, което сме помолили Министерството на здравеопазването, е да избере един единствен тест – това е на национално ниво. Всички други мерки са на регионално ниво – дори по паралелки. Ние сме подготвили два варианта. Ако може родителите да правят на децата вкъщи, ще бъде чудесно, но ако не може, ще трябва да преминем към тестване в училище“, заяви Денков.

Попитан как ще се осъществени едновременно присъствено и онлайн обучение, тъй като учителите са едни и същи, Денков обясни, че “на някои места може да се осъществи хибридно (паралелно) обучение, при което част от деца са в класната стая, другите са слушатели вкъщи”.

“Очевидно е, че нашият приоритет трябва да бъде за децата, които са присъствено, защото цялото усилие е насочено в тази посока. Ако не може да се проведе хибридно обучение, учителите трябва да имат допълнителни занимания с децата от вкъщи”, допълни той.

Относно ваксинирането на учители, Денков посочи, че има съществено ускоряване през последната седмица, като напредва ваксинирането и на учениците над 12 години.

Родители и учители се събраха тази вечер на протест в София, за да изразят несъгласието си с редовното тестване на учениците за СОVID-19. Според тях това не бива да бъде поставяно като условие децата да се върнат в класните стаи.